Filtrowanie pytań
HGT.01 Pytanie 1
Wykonywanie usług kelnerskich
A. o liczbie zamówionych dań
B. o numerze telefonu
C. o czasie dostarczenia posiłku
D. o numerze pokoju
HGT.01 Pytanie 2
Wykonywanie usług kelnerskich
Mieszanie jajek z cukrem oraz łączenie uzyskanej masy jajeczno-cukrowej z przesianą mąką to kroki w procesie wyrabiania ciasta
A. francuskiego
B. biszkoptowego
C. kruchego
D. parzonego
HGT.01 Pytanie 3
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner, wykonując zamówienie room-service, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. zapukaniu do drzwi i odczekaniu 90 sekund
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. trzykrotnym stukaniu w drzwi
D. dwukrotnym stukaniu w drzwi
HGT.01 Pytanie 4
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas serwowania naleśników flambirowanych, zaleca się, aby kelner zastosował sposób serwisu
A. francuskiego uproszczonego
B. francuskiego pełnego
C. angielskiego
D. amerykańskiego
HGT.01 Pytanie 5
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować herbatę w stylu angielskim, oprócz naparu herbacianego, co jeszcze powinno się zaserwować?
A. dżem.
B. plasterki cytryny.
C. śmietanę ubitą.
D. gorące mleko.
HGT.01 Pytanie 6
Wykonywanie usług kelnerskich
Pierwszym wyrazem werbalnym w komunikacji między kelnerem a gościem jest
A. życzliwy kontakt wzrokowy
B. przyjęcie odpowiedniej postawy
C. naturalny uśmiech
D. powitanie zgodne z porą dnia
HGT.01 Pytanie 7
Wykonywanie usług kelnerskich
Serwowanie zamówionych dań i napojów w barze jest typowe dla systemu samoobsługi rodzaju
A. szwedzkiego
B. polskiego
C. czeskiego
D. francuskiego
HGT.01 Pytanie 8
Wykonywanie usług kelnerskich
Kto jest odpowiedzialny za serwowanie dania głównego na zimnym talerzu konsumentowi?
A. pomocnik kucharza
B. kierownik sali
C. kucharz
D. kelner
HGT.01 Pytanie 9
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pytanie powinien zadać kelner przyjmujący zamówienie od gości?
A. Czy wybrali państwo już dania?
B. Czego państwo pragną?
C. Czy mogę przyjąć zamówienie?
D. Czy coś państwo chcieliby zamówić?
HGT.01 Pytanie 10
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie danie klasyfikowane jest jako gorąca zakąska?
A. Łosoś wędzony
B. Szaszłyki baranie
C. Galaretki drobiowe
D. Koktajl z krewetek
HGT.01 Pytanie 11
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego rodzaju sztućców serwisowych nie powinien używać kelner przy podawaniu dań serwisem?
A. rosyjskim
B. francuskim
C. angielskim
D. niemieckim
HGT.01 Pytanie 12
Wykonywanie usług kelnerskich
Kelner room-service, który realizuje zamówienie, ma prawo wejść do pokoju gościa po
A. trzykrotnym zapukaniu w drzwi
B. zapukaniu do drzwi i usłyszeniu zaproszenia
C. zapukaniu do drzwi i czekaniu 60 sekund
D. jednokrotnym zapukaniu w drzwi
HGT.01 Pytanie 13
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie warzywo nadaje się do przygotowania surówki?
A. Soczewicę
B. Ziemniaka
C. Fasolę
D. Paprykę
HGT.01 Pytanie 14
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie wino powinien zarekomendować kelner do grillowanego fileta z świeżego dorsza podawanego w sosie porowym?
A. Czerwone półsłodkie
B. Białe półsłodkie
C. Czerwone półwytrawne
D. Białe półwytrawne
HGT.01 Pytanie 15
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką z poniższych potraw powinno się podać gościowi z lewej strony?
A. Zupę w talerzu głębokim
B. Deser w pucharku
C. Zakąskę z półmiska
D. Zakąskę na talerzu
HGT.01 Pytanie 16
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę mięsną powinno się serwować w dwóch sztukach na jedną porcję?
A. Medalion
B. Rumsztyk
C. Kotlet pożarski
D. Kotlet mielony
HGT.01 Pytanie 17
Wykonywanie usług kelnerskich
Do czego wykorzystuje się Blender?
A. do miksowania owoców z mlekiem
B. do mieszania mielonej masy mięsnej
C. do wyciskania soku z świeżych owoców
D. do przygotowywania ciasta biszkoptowego
HGT.01 Pytanie 18
Wykonywanie usług kelnerskich
Tworząc menu restauracyjne, potrawę galantyna z drobiu należy zaklasyfikować
A. w sałatkach
B. w daniach głównych
C. w zimnych przystawkach
D. w deserach
HGT.01 Pytanie 19
Wykonywanie usług kelnerskich
Do warzyw o długim okresie przechowywania zalicza się
A. szpinak
B. rzodkiewkę
C. brokuł
D. cebulę
HGT.01 Pytanie 20
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby nakryć stół o długości 120 cm i szerokości 90 cm, kelner powinien dobrać obrus o wymiarach
A. długość 180 cm i szerokość 150 cm
B. długość 180 cm i szerokość 140 cm
C. długość 220 cm i szerokość 180 cm
D. długość 150 cm i szerokość 120 cm
HGT.01 Pytanie 21
Wykonywanie usług kelnerskich
Produkt uzyskany poprzez proces biologiczny to
A. marynowane pieczarki
B. mleko UHT
C. kiszona kapusta
D. szynka wędzona
HGT.01 Pytanie 22
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę warto polecić dzieciom w wieku przedszkolnym?
A. Zrazy wołowe w stylu staropolskim
B. Gulasz węgierski
C. Stek wołowy w stopniu wypieczenia medium rare
D. Potrawkę z kurczaka
HGT.01 Pytanie 23
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie pieczywo nie nadaje się do jedzenia?
A. Czerstwe.
B. Przypieczone.
C. Z odstającą skórką.
D. Z pleśnią na skórce.
HGT.01 Pytanie 24
Wykonywanie usług kelnerskich
Który zestaw powinien zaproponować kelner, jeśli goście zamówili śniadanie wiedeńskie?
kawa po wiedeńsku, pieczywo pszenne, masło, miód, dżem | kawa z dodatkami, pieczywo, jaja po wiedeńsku, masło, dżem, miód | kawa ze śmietanką, pieczywo, jaja po wiedeńsku, wędliny, sery, masło | czarna kawa, sok pomarańczowy, pieczywo, owsianka, masło, dżem, miód |
A | B | C | D |
A. A.
B. C.
C. B.
D. D.
HGT.01 Pytanie 25
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w menu, gdy restauracja planuje rozszerzenie oferty o dania kuchni węgierskiej?
A. Ratatouille
B. Leczo
C. Bliny
D. Małdrzyki
HGT.01 Pytanie 26
Wykonywanie usług kelnerskich
Aby przygotować klasyczną kawę po wiedeńsku, konieczne jest użycie naparu kawowego z ekspresu
A. i śmietankę podgrzaną
B. i mleko skondensowane
C. i czekoladę w płynie
D. i lody śmietankowe
HGT.01 Pytanie 27
Wykonywanie usług kelnerskich
Kawę cappuccino przygotowuje się
A. w filiżance o pojemności 50-70 ml
B. w filiżance o pojemności 150-200 ml
C. w szklance z uchwytem o pojemności 200 ml
D. w wysokiej szklance o pojemności 200 ml
HGT.01 Pytanie 28
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakie dania serwuje się przy użyciu metody francuskiej?
A. zup z wazy
B. sufletów serowych
C. zup specjalnych
D. koktajli rakowych
HGT.01 Pytanie 29
Wykonywanie usług kelnerskich
Na imprezie urodzinowej stosuje się kartę dań
A. okolicznościowa
B. standardowa
C. specjalna
D. dzienna
HGT.01 Pytanie 30
Wykonywanie usług kelnerskich
Na opakowaniu mleka UHT widnieje informacja "Po otwarciu opakowania przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w warunkach chłodniczych". Co można wywnioskować z tej informacji na temat przechowywania mleka po otwarciu opakowania?
A. 4 dni na półce w magazynie produktów suchych
B. 4 dni w zamrażarce
C. 2 dni na półce w magazynie podręcznym
D. 2 dni w lodówce
HGT.01 Pytanie 31
Wykonywanie usług kelnerskich
Które sztućce kelner powinien przygotować do konsumpcji potraw wymienionych w tabeli?
Zamówienie | |
---|---|
Roladka z łososia wędzonego z grzanką ziołową | |
Zupa krem z buraków z prażonymi pestkami słonecznika |
A. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową dużą.
B. Widelec i nóż do ryby, łyżkę stołową średnią.
C. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową średnią.
D. Widelec i nóż stołowy średni, łyżkę stołową dużą.
HGT.01 Pytanie 32
Wykonywanie usług kelnerskich
Osoba pracująca jako kelner powinna skorzystać z wózka kelnerskiego podczas obsługi
A. francuskim
B. rosyjskim
C. niemieckim
D. angielskim
HGT.01 Pytanie 33
Wykonywanie usług kelnerskich
Skirting powinno być przymocowane do stołów
A. konsumenckich dla gości indywidualnych
B. okrągłych na elegancką kolację przy stole.
C. bufetu na śniadanie.
D. w letniej piwnym ogrodzie.
HGT.01 Pytanie 34
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaki deser powinien polecić kelner osobie z nietolerancją laktozy?
A. Suflet jabłkowy
B. Lody truskawkowe
C. Krem bawarski
D. Sernik wiedeński
HGT.01 Pytanie 35
Wykonywanie usług kelnerskich
Jakiego napoju powinien zalecić kelner do pieczonej golonki?
A. Likier owocowy
B. Piwo grzane
C. Piwo zimne
D. Likier ziołowy
HGT.01 Pytanie 36
Wykonywanie usług kelnerskich
Jaja stanowią podstawowy element
A. musu jabłkowego
B. omletu naturalnego
C. kotleta mielonego
D. budyniu malinowego
HGT.01 Pytanie 37
Wykonywanie usług kelnerskich
Podczas bufetów gorących potraw niezbędne jest serwowanie ich
A. w naczyniach żaroodpornych
B. w podgrzewaczach
C. w wazach
D. w termosach
HGT.01 Pytanie 38
Wykonywanie usług kelnerskich
Który deser należy sporządzić na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli?
Receptura | |
---|---|
Surowiec | Ilość |
jabłka kwaśne | 100 g |
cukier | 25 g |
woda | 120 cm3 |
sok z cytryny | do smaku |
A. Kompot.
B. Mus.
C. Galaretkę.
D. Budyń.
HGT.01 Pytanie 39
Wykonywanie usług kelnerskich
Zestawianie wszystkich elementów mięsnej masy mielonej to
A. temperowanie
B. tablerowanie
C. trybowanie
D. tranżerowanie
HGT.01 Pytanie 40
Wykonywanie usług kelnerskich
Warzywa korzeniowe w klasycznej sałatce jarzynowej powinny być pokrojone w
A. piórka
B. kostkę
C. plastry
D. paski